Blog

5 osnovnih pravil delegiranja

5 osnovnih pravil delegiranja Mastermind akademija

Nekateri ljudje menijo, da vodja ‘nič ne dela’ ampak samo diktira, kdo mora kaj opraviti. Če ste vodja ali gradite vašo kariero v tej smeri, da postanete vodja, se verjetno strinjate z mano, da temu ni tako. Res pa je, da kot vodja ne morete opraviti vsega sami in da je delegiranje ena izmed pomembnih vodstvenih veščin, ki jo morate čimprej usvojiti in uporabiti, če želite biti res uspešen vodja. V tem blogu lahko preberete 5 osnovnih pravil delegiranja.

Delegirajte prave aktivnosti

Preden se odločite za delegiranje določene aktivnosti, premislite, kako nujna in pomembna je aktivnost oziroma naloga, ki jo nameravate delegirati. Če je naloga nujna in manj pomembna, vi imate pa nujne in pomembnejše naloge, ki jih morate opraviti, je naloga najbrž primerna za delegiranje. Če ob tem ugotovite, da bi nekdo v vaši ekipi lahko nalogo bolje opravil kot vi in/ali določeno aktivnost povrh vsega še neradi opravljate, je to še en razlog več, da nalogo oziroma aktivnost delegirate.

Izberite pravo osebo

Delegirati ne gre kar vse povprek in komurkoli. Preden delegirate, se prepričajte, da je nosilec naloge – oseba, ki ji nameravate nalogo delegirati, sposobna in ima kapaciteto, da lahko opravi nalogo, ki jo delegirate. Upoštevajte tudi, koliko je oseba že obremenjena z rednimi nalogami, kajti vi boste lahko sebe povsem razbremenili, ekipa ali posamezniki v ekipi bodo imeli pa 130 % ali več obremenitev. Poleg kapacitet in kompetenc je potrebna tudi želja in pripravljenost osebe, da bo te naloge sprejela. Če te želje in pripravljenosti ni, imate kot vodja na voljo različna vodstvena orodja, kot so pogajanja, prepričevanja, spremembe prepričanj, pripovedovanje zgodb, magije besed – cel kup koristnih tehnik, s katerimi osebi pomagate, da spozna, da je koristno, ne samo zanjo, temveč za ekipo, za podjetje in na koncu obstoj in preživetje samega podjetja, da nalogo sprejme in opravi.

Če boste dali velike odgovornosti nekomu, ki nima kompetenc, nima znanj, nima izkušenj, lahko pride na koncu do slabega rezultata, polomije in ta oseba bo ne samo zavračala nove aktivnosti v prihodnje, temveč bo tudi lahko izgubila lastno samopodobo.

Poleg nosilca delegirane naloge določite tudi nadzor in sodelujoče, ki bodo osebi pomagali pri izvrševanju delegirane naloge.

Ne delegirajte brez opolnomočenja

Kot vodja se zavedajte, kdo stopa v čevlje, ki jih ponujate. Pomagajte vašim sodelavcem, da pridobijo potrebne vire in informacije za izvršitev delegirane naloge. Kadar delegirate nalogo osebi, ki še nima znanj in kompetenc, vendar ste prepričani, da jih je sposobna pravočasno pridobiti in nalogo opraviti, je opolnomočenje še toliko bolj pomembno. To ne pomeni, da stojite osebi za vratom in nadzorujete vsak gib, ki ga naredi. Pomeni, da kot vodja-mentor in/ali vodja-coach pomagate osebi, da pridobi znanja in kompetence in nalogo opravi. Če delegirate naloge brez da osebi daste vire in informacije za izvršitev, je to neproduktivno in hkrati lahko ogrozi celoten projekt ali celo rezultat celotnega podjetja.

Bodite jasni

Pri prenosu nalog, ki jih delegirate, bodite jasni. Določite mejnike in cilje, ki jih je potrebno dosegati ter tveganja, ki lahko ogrozijo izvedbo naloge. Naloge, roki in cilji morajo biti specifični, zapisani in potrjeni. To pomeni, da preverite, ali oseba razume, kaj je naloga, ki jo delegirate in kakšni so roki za izvedbo.

Zaupajte

Pogosto se dogaja, da vodje delegirajo, vendar ne zaupajo osebi, da bo nalogo opravila. Brez zaupanja med vodjo in sodelavcem lahko pride do konflikta in tudi včasih do večjih težav v komunikaciji ter napak pri sprejemanju odločitev.

Zaupanje pa mora biti obojestransko. Če bo oseba, ki ste ji delegirali določene naloge dojemala, da gre za neke vrste manipulacijo ali da ste ji predali v izvedbo nemogoče stvari, postavili nerealne cilje ali pa cilje, ki jih ne more sprejeti, bo za osebo postala to bolj kazen ali celo način, kako bi se je radi znebili iz podjetja. Posledično bosta klima in energija v podjetju bistveno padli.

Če boste preveč nadzorovali in usmerjali izvajanje aktivnosti, ne bo šlo za delegiranje, temveč bo šlo za neke vrste diktaturo. Če boste vsako stvar, vsak korak, vsako kretnjo preverjali, oseba ne bo zaupala vase, nasprotno, imela bo občutek, da je ves čas pod drobnogledom, kar bo lahko bistveno oslabilo njeno izvajanje delegirane aktivnosti.

Brezplačno si poglejte mojo delavnico o vodenju tukaj.

Če povzamem, delegiranje je le ena izmed pomembnih vodstvenih veščin, kar pomeni, da je potrebno pri delegiranju biti previden, upoštevati določena pravila in izkušnje ter tudi ostale dimenzije vodenja. Vodja Več o pridobivanju vodstvenih veščin preberite TUKAJ in se vpišite v Certificirano online šolo vodenja z NLP Tehnikami, kjer boste dobili celovito orodjarno uspešne vodje.

 

Dr. Aleksander Šinigoj

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
X