Blog

Coaching, hitrejša bližnjica do cilja

coaching

Za vsakim uspešnim posameznikom stoji dober coach. Ta pregovor sem čisto samovoljno prikrojila situaciji, pa vendar je – tako kot v vsakem pregovoru – v tej trditvi veliko resnice. Marsikje v tujini je že veliko let čisto običajno, da imajo posamezniki in skupine (npr. v podjetju) svojega coacha ali celo več coachev za različna področja. Zakaj? Ker se zavedajo, da bodo s coachingom veliko lažje in hitreje prišli do cilja, pa tudi njihovi rezultati bodo boljši.

Od kod se je pravzaprav vzela ta relativno nova veščina, katere ime še najbolj spominja na kavč? In ja, brez težav jo lahko izvajate na kavču, po potrebi tudi leže. Coaching kot poklic se je najprej uveljavil na področju športa. Za enega od začetnikov velja W. Timothy Gallwey (rojen 1938 v San Franciscu). Kot trener teniških igralcev je opazil, da so ti uspešnejši, če jim daje manj navodil, postavlja pa več odprtih vprašanj. (Mimogrede, da ne bo zadreg: Zaprta so tista vprašanja, na katera lahko odgovorimo samo da ali pa ne.)

coaching

Proti koncu 80. let 20. stoletja se je coaching pojavil tudi v poslovnem svetu. Do danes se je uveljavil že po vsem svetu in na najrazličnejših področjih, potreb pa je čedalje več. Tako je tudi poklic coacha vse bolj priljubljen in iskan.

V Sloveniji kot smo že vajeni, tudi na tem področju nekoliko zaostajamo. A v zadnjem obdobju se tako osebni (ang. life) kot poslovni (ang. business) coaching uspešno razvijata tudi pri nas, še vedno pa veliko ljudi ni prepoznalo njegove prave vrednosti. Marsikdo zanj še niti ni slišal ali pa ne razume, kaj je to in kako mu lahko koristi. Samo trenutek, razlaga sledi že čez nekaj vrstic! Na tem mestu bi rada omenila le še nekaj mogočih vzrokov za to, da se Slovenci še nekoliko zadržano spogledujemo s coachi. Eden od verjetnih razlogov so tabuji oziroma prepričanja, kot na primer: zmorem sam/a, ne potrebujem »terapije«, saj nisem nor/a, kaj si bodo pa drugi mislili, to je drago itd.

kaj je to coaching

Zdaj pa k obljubljenim pojasnilom. Področja svetovanja, mentorstva, trenerstva in coachinga se malce prepletajo, pri poimenovanju/prevajanju in razumevanju teh procesov vlada tudi nekaj zmede, zato najprej razčistimo, kaj je coaching oziroma kaj ni. To ni terapija, lahko pa ima tudi terapevtske učinke, zlasti ko gre za osebni coaching. Terapevta bolj zanima preteklost, medtem ko je coach usmerjen predvsem v prihodnost. Njegov cilj je, da klienta premika iz točke A, kjer se trenutno nahaja, proti točki B, tj. proti želenemu rezultatu. Osnovno vprašanje pri couchingu je torej to, kako se posameznik ali skupina lahko izboljša. Ali ni to navsezadnje cilj vseh naših prizadevanj od rojstva naprej?

Vloga coacha se razlikuje od vloge svetovalca, mentorja ali trenerja, ki svojim klientom nudijo predvsem recepte, konkretne nasvete in jih neposredno usmerjajo k izvajanju določenih strategij, ki bodo »pozdravile simptome«, torej težavo, izziv. Coach pa z naborom različnih coaching vprašanj in tehnik skupaj s klientom raziskuje različne vidike in ozadje izziva ter mu pomaga, da ob pomoči lastnih miselnih procesov sam poišče rešitve.

Nekateri imate mogoče radi natančne definicije, zato vam ustrežem z dvema. V Slovarju družboslovne informatike je coach definiran kot »svetovalec in učni pomočnik, ki dalj časa in načrtno, v živo ali na daljavo vodi posameznika ali skupino k dolgoročnim ciljem.« V Terminološkem slovarčku karierne orientacije 2011 pa je coaching opisan kot »metoda individualnega razvoja posameznika oziroma spodbujanje razvoja posameznika s postavljanjem ustreznih vprašanj, ki povečujejo posameznikovo zavedanje o različnih vidikih obravnavane teme in odpirajo nove poglede na posameznikovo vedenje, stališča, lastnosti, vrednotenje itd.«

Naj ugibam: Sprašujete se, ali ne bi bilo bolje kar takoj dobiti nasvet, recept za rešitev, zakaj bi se morali »mučiti« z odgovori na številna vprašanja in celo samostojno iskati rešitve. Konec koncev je pomemben rezultat in če svetovalec ali mentor klientu naravnost pove, kaj naj naredi, da reši izziv, bo prej na cilju. Deloma je to mogoče celo res. Zato se coaching na določeni točki procesa seveda lahko prelevi tudi v svetovanje oziroma mentorstvo. Ampak …

Ravno tem detajlu, razliki med postavljanjem dobrih odprtih vprašanj in nudenjem nasvetov, navodil se skriva glavna vrednost, ki jo ponuja coaching. Ko klient sam poišče odgovor na vprašanje, ki ga morda še nikoli ni slišal ali nanj odgovarjal, ko morda prvič na glas izgovori določeno prepričanje, ozavesti oviro, sam sebi »prizna«, zakaj mu še ni uspelo rešiti izziva ali doseči rezultata, ko sam oziroma ob pomoči coacha načrtuje korake, ki se mu zdijo smiselni in izvedljivi, obstaja veliko večja verjetnost, da bo cilj res dosegel, da se bo sprememba res zgodila (tudi navznoter, ne le na površini) in da bo tudi trajna. Coaching proces namreč klientu omogoča samostojno rast tudi potem, ko se delo s coachem zaključi. 

Za (trajno) spremembo je potrebno precej več kot samo uvedba novega vedenja, izvajanje strategije. Tudi če ima posameznik natančno opisan postopek, kaj naj naredi, da bo dosegel cilj, to žal še ne pomeni, da bo recept, ki ga je dobil na pladnju, tudi zares začel izvajati. Ali pa ga bo izvajal nekaj časa, morda do prve ovire, potem pa odnehal. Zagotovo poznate kakšen tak primer s področja zdravega načina življenja – hujšanja, rekreacije, zdrave prehrane, slabih razvad.

Za doseganje cilja in trajne spremembe so potrebni tudi prava miselna naravnanost, osebnostna rast in notranji viri, kot so npr. samozavest, pogum, občutek lastne vrednosti, motivacija … In prav za to je coaching lahko neprecenljiv. Ne samo, da boste ob pomoči coacha z veliko večjo verjetnostjo dosegli želeni rezultat – zanj ste še vedno odgovorni vi sami, ne coach –, pot bo tako bolj udobna in veliko prej boste na cilju. Če si ga seveda res želite in ste zavezani, da ga boste dosegli.

Ste zdaj, ko spoznavate koristi dela s coachem, že pomislili, na katerem področju bi vam coaching lahko pomagal premagati izziv, s katerim se morda spopadate že mesece, celo leta, desetletja? Bi radi izboljšali svoje odnose v družini ali na delovnem mestu, odpravili določene strahove ali blokade, ki vas ovirajo v vsakdanjem življenju? Si želite bolje komunicirati in reševati konflikte, izboljšati samopodobo, zdravje, se znebiti slabih navad, celo odvisnosti? Bi radi postali boljši prodajalci, bolj učinkoviti vodje, bi radi znali bolje upravljati s svojim časom in financami, uspešno motivirati sebe in sodelavce?

Področij, na katerih vam coaching lahko pomaga narediti velik, odločilen korak naprej, je res veliko tako v zasebnem kot poslovnem življenju. Coach vam morda ne bo (takoj ali samo) ponudil ribe, naučil pa vas bo, kako jo lahko sami ulovite. Ne le enkrat, ne le ob njegovi pomoči, ampak tudi pozneje, ko boste sami. Ali kot je dejal že grški filozof Sokrat, da ne more nikogar ničesar naučiti, lahko samo pomaga ljudem, da začnejo razmišljati. Ob delu s coachem se boste naučili prav to – drugače razmišljati. Morda boste naredili velik korak naprej za vas že samo s tem, ko boste v coaching procesu jasno opredelili izziv, s katerim se soočate, in razčistili, kaj vas v resnici ovira, da še niste dosegli želenega cilja. Ko boste vedeli, zakaj bi ga radi dosegli, ko si boste upali in znali predstavljati, kaj vam bo želeni cilj, rezultat prinesel in kako bo izgledalo vaše življenje, ko ovire ne bo več, ko boste imeli ob sebi nekoga, ki vas bo podpiral in verjel v vaš uspeh, bo vaša pot veliko lažja in hitrejša. Tudi »nemogoče« bo postalo mogoče in izvedljivo. Ni vam treba biti na poti sami. Prehodite jo raje z nekom, ki jo je že prehodil, pozna njene pasti in udobne bližnjice. Pa srečno!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
X