Blog

Influencer Tomaž Gorec potuje po svetu in dela na daljavo

Kaj pravite na to, da potujete po svetu in delate na daljavo? Zagotovo so to sanje vsakega posameznika!

Tako življenje živi influencer Tomaž Gorec. Namreč ima tako delo, ki ga lahko opravlja od kjerkoli, samo internet in prenosni računalnik potrebuje.

Tomaž Gorec je uspešen podjetnik že vrsto let. Podjetja katerih je lastnik ali solastnik bodo v letu 2020 ustvarila okoli 3 milijone evrov prihodkov. Kljub uspehu, Tomaž ostaja skromna oseba. Še do pred kratkim se je vozil v 13 let staremu Volkswagen Golfu, katerega vrednost je bila okoli 1.000 evrov.

Ker je Tomaž zanimiva oseba in se da od nje veliko naučiti, smo ga prosili za intervju. Tomaž je na intervju takoj privolil, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Tomaž, kako ste začeli svojo podjetniško pot?

Svojo podjetniško pot sem začel, ko sem bil star 16 let in sem prodajal računalniške programe. Takrat to ni bilo kaznivo, sem pa s tem zelo dobro zaslužil. Več takratnih povprečnih plač na mesec. Imel pa sem tudi eno zelo zgrešeno investicijo. Namreč kupil sem zelo drag fotokopirni stroj, ki se je neprestano kvaril.

Ko sem bil star 21 let sem v okviru očetovega podjetja izdeloval betonske robnike. Nato sem zgradil veliko diskoteko, ki je nekaj časa super delovala, vendar je bila to zgrešena investicija. Na koncu sem zaslužil le toliko, da sem odplačal kredite.

Potem sem se ukvarjal še z veliko različnimi stvarmi.

S čim pa se ukvarjate danes?

Zadnjih deset let se ukvarjam predvsem z internetom. V našem podjetju se ukvarjamo z vsemi vrstami oglaševanja na spletu, izdelavo spletnih strani in SEO optimizacijo spletnih strani. Na področju optimizacije spletnih strani, oziroma SEO, smo eno od vodilnih podjetji v Sloveniji. Na temo seo optimizacija spletnih strani sem tudi napisal knjigo z naslovom Kako do prvih mest na Googlu. To je prva knjiga v slovenskem jeziku na to temo.

Kakor vidim se veliko ukvarjate s pisanjem bloga in ste tudi neke vrste influencer. Lahko kaj več poveste o tem?

Res je, zadnje čase se s tem veliko ukvarjam. Nekateri mi na socialnih omrežjih očitajo, da to delam zaradi denarja. To ni niti približno res. To delo mi veliko več denarja vzame, kot prinese. Namreč, če delam na področju SEO optimizacije sem plačan zelo dobro. Ampak, ker se veliko ukvarjam z blogom in vsem kar spada zraven, mi zmanjkuje časa za moje osnovno delo. Naj povem, da je cena moje svetovalne ure za SEO od 100 do 150 evrov plus DDV. Namesto, da bi iskal stranke za svoje svetovanje, jaz raje pišem članke za svoj blog in hodim okoli fotografirati in snemati razne znamenitosti, od česar imam trenutno zelo malo, oziroma skoraj nič. To delam izključno zaradi lastnega veselja. Sem pa tudi prepričan, da mi bo to enkrat začelo prinašati zelo lepe prihodke. Tudi, če se tole glede prihodkov motim, ne bom nič razočaran.

Koliko pa se da zaslužiti s pisanjem bloga in kot influencer? Oziroma kakšen znesek ste imeli v mislih, ko ste rekli, da vam bo to enkrat prinašalo lepe dohodke?

Moj cilj je, da z vsem tem zaslužim 5.000 evrov na mesec. Več kot sam znesek mi pomeni izziv, da se to da. Glede na to, da sem zelo skromen človek, sam brez težav preživim z maksimalno 1.000 evri na mesec. Takrat kadar nisem kje na potovanju in cele dneve delam, zapravim manj kot 300 evrov na mesec. Je pa res, da živim pri starših in imam zato zelo nizke stroške.

Kako pogosto hodite na potovanja?

Moj cilj je, da sem vsako leto na potovanjih vsaj 100 dni. Zadnja leta mi je to dobro uspevalo, letos pa sem zaradi korona virusa zelo daleč od zastavljenega cilja.

Moj cilj za leto 2021 je, da bom na potovanjih vsaj 183 dni. To pomeni, da bom več na potovanjih kot doma.

Na potovanjih tudi kaj delate?

Imam srečo, da imam tako delo, da ga lahko opravljam od kjerkoli. Potrebujem samo prenosni računalnik in dostop do interneta. Tako, da zase lahko rečem, da imam sanjsko službo. Lahko jo delam od kjerkoli na svetu in še rad delam to, kar delam.

Nisem razumel, kaj ste imeli v mislih, da radi delate? Pišete blog ali optimizacijo spletnih strani?

Oboje. Plus še par stvari, ki so povezane z internetom. Optimizacija spletnih strani je moja ljubezen in izziv. S tem se bom ukvarjal vedno.

Delate veliko ali bolj malo?

Delam zelo veliko. Kljub temu, da veliko potujem po svetu, zagotovo letno naredim več delovnih ur kot 90 odstotkov zaposlenih ljudi. Kadar sem doma, delam cele dneve. Čez vikend grem rad na kakšen izlet. Če je čez vikend slabo vreme in ni primerno za na izlet, običajno take vikende delam, tako soboto kot nedeljo. Ampak ne 8 ur dnevno, ampak tam okoli 12 ur.

Še pet let nazaj, sem mesečno delal tudi po 350 ur. Zdaj ne morem več toliko. Tam, do 250 ur še pridem, več pa zelo poredko.

Zavedam se, da ne bom večno živel, zato si v prihodnosti želim delati manj. Oziroma delati samo tisto, kar me res veseli. To je pisanje bloga, fotografiranje, snemanje,…

Kaj bi svetovali nekomu, ki je na začetku svoje poslovne poti?

Trdo delo in vztrajnost. Samo to. Poznam zelo veliko uspešni in zelo bogatih ljudi. Tam nekje okoli 98 odstotkov teh ljudi, ki jim je uspelo, je delalo zelo zelo trdo.

Če mislite, da lahko obogatite brez trdega dela morate res biti izredno inteligentni in še veliko sreče morate imeti. Razen, če imate v mislih, da se boste ukvarjali s kakšnim nepoštenim poslom.

Moj drugi nasvet pa bi bil, naj se ves čas izobražujejo. To pomeni, da berejo knjige in hodijo na seminarje. Kar se tiče seminarjev, svetujem tudi vaše seminarje. Jaz sem jih obiskal kar veliko in moram reči, da sem bil z njimi zelo zadovoljen. Poleg tega, da sem se veliko naučil, sem se na vseh vaših seminarjih tudi super imel.

Za konec naj vas še vprašam, kaj si želite v leto 2021? Kakšni so vaši poslovni in osebni cilji?

Predvsem si želim, da izgine tale korona virus, ker to mi res greni življenje. Sicer kar se tiče posla je za nas korona virus super, ker imamo veliko več dela. Samo jaz sem sit tega in hočem, da čim prej mine. Če ne bo tega kmalu konec, bom še v depresijo padel.

Pa da bom zdrav! Vse ostalo imam.

Glede ciljev pa naj povem, da poslovnih ciljev nimam. Denar mi je postal čisto nepomembna zadeva.

Moj osebni cilj pa je v letu 2021 čim več potovati. Kot sem že povedal, vsaj 183 dni.

Jaz vam želim, da se vam vsi cilji uresničijo. Samo še to me zanima, katere destinacije imate v mislih, da jih boste obiskali v letu 2021?

Zelo si želim iti v Namibijo. Mogoče bom šel takoj, ko bo mogoče na Galapaške otoke. To je drugače malo dražje potovanje, ker je res edinstvena destinacija. Samo sedaj po korona virusu, mislim da bodo cene tri krat nižje, kot so bile pred korona virusom.

Veliko bom raziskoval tudi bivšo Jugoslavijo. Kljub temu, da sem prepotoval že velik del sveta, je to moja najljubša destinacija.

Hvala, ker si vzeli čas za intervju!

Hvala tudi vam!

Komentarji (1)

ZELO DOBER IN POUČEN INTTERVJU.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
X