Blog

NLP praktik … kdo ali kaj je to?

V zadnjih desetletjih nevrolingvistično programiranje (NLPTM) igra pomembno vlogo na področju osebne rasti predvsem v Ameriki in Evropi pa tudi v drugih delih sveta. Nekdo, ki se je v nekem trenutku ali obdobju svojega življenja odločil, da bo nekaj spremenil, ker si želi in zmore več, bolje, drugače, se bržkone odloči za NLP. Morda je že naredil nekaj korakov na poti osebne rasti in bi rad (hitreje) nadaljeval ali pa se je znašel na neki življenjski prelomnici ali pred večjim izzivom, kot je na primer ločitev ali menjava službe oziroma kariere. Karkoli je že izziv, težava, problem v vašem življenju, NLP vam lahko pomaga, da ga rešite oziroma vsaj spremenite pogled nanj, če že rešitev ni v vaši domeni.

NLP je svoboda.

Soustanovitelj nevrolingvističnega programiranja, dr. Richard Bandler, pravi: »Svoboda je vse in ljubezen je vse preostalo.« Svoboda v NLP pomeni, da imamo »daljinca«, nadzorno ploščo svojega življenja v lastnih rokah.

Skoraj zagotovo ste že kdaj urejali vsaj kakšno od sistemskih nastavitev na svojem računalniku (tablici, pametnem telefonu). Če ne bi imeli dostopa do njegove nadzorne plošče, tega ne bi mogli početi. Prek nje pa lahko nadzirate skoraj vse, od tega, kakšen bo zunanji izgled posameznih programov in aplikacij, do tega, kako bo operacijski sistem vašega računalnika deloval, vključno z dodatnimi fizičnimi komponentami, ki jih priključite nanj. Na nadzorni plošči lahko računalnik oziroma pametno napravo povsem prilagodite svojim potrebam.

Podobno je z nadzorno ploščo za upravljanje z našimi umskimi procesi. Mi sami bi namreč morali biti gospodarji svoje usode in odločati o tem, kako bomo živeli. Ste se kdaj vprašali, kdo nadzira vaš um? V kolikšni meri živite na avtopilotu? Koliko na vas vplivajo mediji, sorodniki, celo naključni ljudje, ki jih srečujete, a jih sploh ne poznate, ali pa komentarji popolnih neznancev na spletu? Kako vas omejujejo različni strahovi, prepričanja, blokade, ki ste jih pridobili v najrazličnejših situacijah?

Master trener NLP dr. Aleksander Šinigoj, predavatelj in izvajalec zelo praktično naravnanih delavnic Mastermind Akademije, velikokrat pravi, da bi morali NLP poučevati v osnovnih šolah, saj bi se tako že otroci naučili osnovnih znanj in tehnik, kako upravljati s svojimi mislimi in občutki, kako premagati strah in še marsikaj.

Nove, drugačne misli namreč človeku omogočijo spremenjene občutke, ti pa povzročijo, da izbira drugačno vedenje, ki prinaša drugačne rezultate. Verjetno ste že večkrat slišali definicijo Alberta Enisteina: »Norost: Delati vedno znova iste stvari in pričakovati drugačne rezultate.« Če želimo torej v svojem življenju drugačne rezultate, kot smo jih imeli doslej, se moramo odločiti za spremembo (in jo potem tudi udejanjiti). Vse se začne z mislimi, zato je logičen korak, da začnemo z njimi – s programiranjem svojega uma tako, da nam bo pomagal, nas podprl pri doseganju naših ciljev in želja. Marsikomu se namreč dogaja, da ga pri tem najbolj ovira prav lastni um, njegova omejujoča prepričanja in/ali strahovi, ki so lahko zavedni ali pa nezavedni.

NLP ni terapija, lahko pa mu rečemo praktična psihologija. Tudi NLP Praktik, NLP Mojster Praktik ali NLP Coach ni terapevt, saj ne zdravi, čeprav imajo tehnike nevrolingvističnega programiranja (tudi) dokazano terapevtske učinke. Nenazadnje je NLP, katerega začetki segajo v ZDA konec 60-ih let prejšnjega stoletja, zaslovel ravno s tem, da je uspel stanje ljudi, ki so se zdravili v psihiatričnih bolnišnicah, izboljšati do te mere, da so jih lahko zapustili.

Certificirani in licencirani programi Mastermind Akademije

Na Mastermind akademiji lahko postanete certificiran in licenciran NLP Praktik, NLP Mojster praktik in NLP Coach, poleg tega pa tudi Praktik oziroma Mojster praktik hipnoze. Vse delavnice NLP-ja in hipnoze na Mastermind Akademiji so licencirane in certificirane s strani prve in največje zveze za NLP na svetu The Society of Neuro-Linguistic Programming™, ki je bila ustanovljena leta 1979. Z njo ob začetku izobraževanja tudi podpišete licenčno pogodbo, ki vam daje garancijo na kakovost in licenco NLP tečaja ter je osnova za izdajo mednarodno priznanega certifikata, podpisanega s strani soustanovitelja NLP dr. Bandlerja, ki je NLP tudi licenciral.

Aleksander Šinigoj je njegov asistent že od leta 2009, tako da kot vsakoletni večkratni udeleženec Bandlerjevih delavnic svoje tečaje ves čas osvežuje in dopolnjuje z najnovejšim znanjem s tega področja, saj verjame, da je so za uspeh še kako pomembni detajli. S svojo prizadevnostjo si je kot edini NLP trener v Sloveniji (pa tudi v celotni srednji in vzhodni Evropi) prislužil častni naziv master trener NLP, ki ga ima zgolj približno 30 NLP-trenerjev na svetu!

Danes so tečaji NLP-ja sicer zelo priljubljeni in se eksponentno širijo, podobno kot še nedavno piratska (nelicenčna) Microsoftova Okna – Windowsi. Tudi pri nas je v zadnjih desetletjih nastalo kar nekaj NLP centrov oziroma šol z bolj ali manj usposobljenimi trenerji, ki ponujajo različne NLP tečaje in izdajajo svoje certifikate, ki pa niso licenčni. Na podlagi definicije licence, ki jo navaja Slovar slovenskega knjižnega jezika, to torej pomeni, da nimajo uradnega (mednarodnega) dovoljenja za opravljanje dejavnosti, v tem primeru NLP izobraževanja, kot ga predvideva dr. Bandler oziroma že zgoraj omenjena NLP zveza The Society of Neuro-Linguistic Programming™.

NLP praktik, osnovna šola odličnosti

V tokratnem prispevku se osredotočamo na NLP Praktik. Tečaj certificiran in licenciran NLP praktik na Mastermind Akademiji je odlična, varna in zanesljiva izbira za prvi, a velik in pomemben korak na poti do naših sanj. Je prva stopnja študija odličnosti – kot prva triada osnovne šole, v kateri se naučimo brati in pisati, pa seštevati, odštevati, množiti in deliti … Torej tiste res temeljne, ključne veščine, ki jih potrebujemo, da lahko normalno funkcioniramo v vsakdanjem življenju in na katerih gradimo nadaljnje učenje.

Na NLP praktiku se naučite prepoznavati in spreminjati svoje nezavedne vzorce, omejujoča prepričanja in sidra (to so čutni dražljaji, ki lahko sprožijo določena čustva, misli ali reakcije, kot na primer določena pesem, hrana, vonj, vedenje …), ki vas ovirajo pri doseganju zastavljenih ciljev. Naučite se, kako odpraviti strahove, ki vam ne koristijo, kako z jezikovnimi vzorci spreminjati zemljevid sveta sebi in ljudem, s katerimi komunicirate, in kako dobro oblikovati cilje, da jih boste z večjo gotovostjo tudi dosegli. Če si morda sploh niste vajeni postavljati ciljev ali pa si jih ne znate ali če običajno hitro obupate, se boste na delavnici NLP Praktiku naučili, kako načrtno uporabljati svoj notranji svet tako, da vam bo na poti proti ciljem v pomoč in ne obratno.

Glavni cilj NLP tečaja je, da z uporabo NLP-ja spremenite svoje življenje. Seveda na bolje, od znotraj navzven. Kot (bodoči) praktik (ki bo pridobljeno znanje uporabil v praksi) se boste opremili z naborom uporabnih orodij in tehnik, s katerimi lahko vplivate na svoj notranji svet ne glede na zunanje okoliščine ali ljudi, s katerimi se srečujete, in katerih ne morete spremeniti. Drugačni pa bodo vaši odzivi nanje – ko boste sami naredili transformacijo, se bodo spremenili tudi ljudje okrog vas. Kot NLP praktik boste vedeli, kako lahko izklopite avtopilota, ki je samodejno upravljal z vašim življenjem, kako lahko prevzamete nadzor nad svojimi mislimi in v nespremenjenih okoliščinah oziroma njim navkljub drugače razmišljate. Posledično sprejemate drugačne odločitve, se drugače vedete oziroma reagirate, zato imate tudi drugačne izkušnje in rezultate. Vse to vas vodi do drugačnih občutkov – in spet novih misli. Krog je tako sklenjen; postajate novi človek.

Praktik nevrolingvističnega programiranja je posameznik, ki uporablja tehnike in orodja NLP v vsakdanjem življenju. NLP praktik je človek, ki se je odločil za delavnico, na kateri se je naučil uporabljati NLP tehnike, s katerimi lahko programira svoj um. To mu omogoča, da poveča motivacijo, odpravi strah, ki ga ovira na poti do zastavljenih ciljev, da prevzame odgovornost za svoje življenje, preneha z igranjem vloge žrtve in se osvobodi. Odločil se je za preboj, bodisi v zasebnem življenju – na področju partnerstva, medsebojnih odnosov v družini (z otroki, starši …), denarja, zdravja (prenehanje kajenja, zdrava prehrana, hujšanje …) ali fizičnega okolja, bodisi na kariernem področju oziroma v poslu – pri delu z ljudmi, zaposlovanju, vodenju, komunikaciji, v prodaji itd. NLP orodja so univerzalna, zato jih lahko uporabi na čisto vseh področjih.

Se zdi preveč enostavno? »Čarobna formula« je res preprosta, saj so NLP tehnike pravzaprav enostavne. A to še ne pomeni, da je novopečeni certificirani in licencirani NLP praktik superčlovek, ki ima v rokah čudežno paličico in da vse težave, s katerimi se je soočal v življenju, nenadoma izginejo. Zagotovo pa drugače razmišlja, ima drugačen pogled na svet in se na drugačen način sooča s težavami. Veliko bolj ali pa sploh prvič verjame, da je sposoben doseči nek rezultat oziroma rešiti določen izziv, hitreje in lahkotneje se premika proti svojim ciljem, ne igra več vloge žrtve, ampak išče rešitve.

Učenje nevrolingvističnega programiranja je resno, a hkrati zelo zabavno

NLP Praktik na Mastermind Akademiji je intenziven, zelo praktično naravnan in preizkušen licenčni program, ki je že številnim udeležencem omogočil velike preboje, tudi take, s katerimi so zaradi najrazličnejših nekoristnih prepričanj, strahov ali notranjih blokad odlašali leta ali celo desetletja. Teorije je samo toliko, kolikor je je nujno potrebne, sicer pa se vse znanje in tehnike takoj preizkusi v praksi. Vodja delavnic Aleksander Šinigoj udeležence na nevsiljiv, sproščen, zabaven in prav zanj značilno simpatičen način spodbudi, da naredijo spremembo od znotraj navzven. Vsako novo predstavljeno NLP tehniko najprej demonstrira, nato pa sledijo vaje v parih ali manjših skupinah. Tečaji potekajo kot e-izobraževanje (prek spletne aplikacije Zoom) in na srečanjih v živo.

Uporaba znanja je ključna

Po končani delavnici pa se vse skupaj pravzaprav šele začne in kot Aleksander vedno znova poudarja: »Znanje dobi vrednost šele takrat, ko ga implementiramo v praksiNLP tehnike je treba z vajo prenesti v življenje in ponavljati »samo do konca življenja«, kot bi rekel Aleksander, saj se tudi izobraževanje in osebna rast nikoli ne končata. Tehnike zavedno treniramo in izboljšujemo, dokler ne postanejo nezavedna kompetenca. Tako kot če pomislite na veščine in znanja, ki jih potrebujemo za vožnjo avtomobila: ko smo opravili vozniški izpit in sami zapeljali na cesto, se je prava šola vožnje šele zares začela. Sprva smo imeli še precej dela, ko smo morali biti nenehno zavedno pozorni na nekaj, od upoštevanja prometnih predpisov in pravil do tega, kdaj in kako pritisniti na zavoro ali sklopko ali zamenjati prestavo. Kot izkušeni vozniki pa vse to večinoma počnemo popolnoma nezavedno, da sploh ne vemo, kako pripeljemo na cilj.

Vožnja skozi življenje na avtopilotu pa verjetno ni tisto, kar si v resnici želite, čeprav … ja, čeprav se ogromno ljudem na žalost dogaja prav to. Morda ste med njimi tudi vi sami? Mogoče se tega niti ne zavedate ali pa si (še) ne znate pomagati. Toda to, da se je ta prispevek znašel na vašem ekranu, zagotovo ni naključje. Ne dovolite (več), da bi življenje teklo mimo vas, ne da bi bili njegovi glavni akterji. Naučite se upravljati nadzorno ploščo svojih umskih procesov na delavnici NLP praktik, da ne bo kar naenkrat prepozno, ker vam bo zmanjkalo časa.

Čas je za preboj!

Če bi radi končno vedeli, kaj bi radi in kaj je vaše poslanstvo, še posebej pa, kako vam NLP pri tem lahko pomaga, ne zamudite brezplačnega webinarja z naslovom Naredite preboj z NLP. Zanj ne potrebujete nobenega predznanja, tudi Googla vam ni treba vprašati ničesar o nevrolingvističnem programiranju. Vsekakor pa si zagotovite mir, odprto glavo in srce, da boste na ta morda prelomen večer v svojem življenju končno slišali tisti glas, ki vas nagovarja, da stopite iz svoje varne, pa čeprav morda boleče cone udobja, v kateri že predolgo trpite in/ali sanja(ri)te ter se pogumno odločili tudi za akcijo, s katero odlašate. Če ne zdaj, kdaj? Prijavite se na webinar in naredite preboj, ki si ga želite in nedvomno tudi zaslužite!

Čez 20 let ti bo žal za stvari, ki jih nisi storil, in ne za tiste, ki si jih.
Zato odvrzi sidro, razpri jadra, izpluj iz varnega pristanišča.
Ujemi veter v svoja jadra.
Raziskuj, sanjaj, odkrivaj.
(Mark Twain, 1835-1910)

A. F.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
X