Blog

Največja napaka pri novoletnih zaobljubah

Pošteno smo že zakorakali v leto 2019, pa vendar ni tako daleč nazaj, ko ste morda tudi vi sprejeli kakšno novoletno zaobljubo. Morda ste si rekli: »Jedla bom zdravo … ali več bom telovadil … ali nehala bom kaditi … ne bom več pil … ne bom več toliko zapravljala … bolj bom organiziran …« Te in podobne novoletne zaobljube so zelo pogoste in priljubljene med ljudmi. Naj vas vprašam: koliko od tega, kar ste se zaobljubili, dejansko izvajate še danes? In kako to, da ne?

Verjamem, da imate na zalogi cel kup argumentov, ki vas odvračajo od tega, da bi se držali vaše novoletne zaobljube. Lahko, da je bilo premrzlo za telovadbo ali pa ste že zjutraj imeli napet dialog z vašim najstnikom, kar vas je tako vznemirilo, da zaradi tega niste šli v fitnes ali pa preprosto, ker je bila nedelja, ste si privoščili počitek in potem v ponedeljek ste bili prepozni in v torek … zdaj že tako in tako dva dni niste šli, pa ste ‘padli iz ritma’ … itd. Naj vam povem čisto iskreno? Vse to so samo izgovori. Nič drugega. Izgovori, ki vas ohranjajo v vaši coni udobja in hkrati preprečujejo, da bi dosegli … hja, pa smo tam!?

Kaj pa ste sploh želeli doseči? Ko ste si rekli na primer: »Ne bom več pil,« ali veste, kaj je v resnici bil vaš cilj? Novoletne zaobljube so privlačna past, v katero se ulovi veliko ljudi, ker mislijo, da so si s tem postavili cilj. Proti koncu leta pa razočarani ugotovijo, da so spet »pozabili« na ‘lansko’ novoletno zaobljubo in vajo ponovijo. »Ampak, letos pa res! Od jutri naprej bom pa nehala jesti sladkarije. Jutri začnem znova.« Pogosto pa so te zaobljube daleč od dobro formuliranega cilja, ki vas že samo po sebi privlači tako, da vsak dan kljub oviram, ki se pojavijo na poti, delate korake do tega cilja. Zaobljube, ki sem jih kot najpogostejše primeroma navedel na začetku, so nespecifične, večinoma nemerljive in preveč ohlapne ter splošne, da bi vas motivirale, da vsako jutro premaknete zadnjico in ne glede na vreme oblečete tekaško opremo, obujete tekaške čevlje in pretečete zadano razdaljo. Podobne so vožnji z avtomobilom. Predstavljajte si, da se usedete v avto in ne veste niti kam se boste peljali, kaj je vaša ciljna destinacija, niti koliko časa se boste vozili, še manj pa zakaj se boste vozili. In medtem ko se brezciljno vozite naokrog, ste v svojem transu, vozite »avtomatsko«, brez da bi razmišljali, kdaj prestaviti v drugo prestavo, kako prijeti volan, kdaj zavirati, kam zaviti in smerokazi ter znaki, ki bi jih sicer opazili, če bi imeli zadan cilj, so samo nepotrebna navlaka ob cesti. Ob morebitnih ovirah na cesti ali zastojih se odzovete glede na vaše notranje vzorce, morda kričite, morda zavijete na drugo pot, morda čakate, da se cesta sprosti. Čas pa medtem nemo teče. Jutro se prevesi v večer. Šele ko v avtomobilu zmanjka goriva, se za trenutek zbudite iz transa vožnje in se začnete spraševati, kje sploh ste in kaj je smisel te vožnje. Tisto, kar je zjutraj bila resnica, zvečer postane laž. Dolijete gorivo in se odločite, da greste po najkrajši poti domov. Tokrat ste si postavili cilj! Domov! Preverite, kje se nahajate in katera pot je najkrajša do vašega cilja. Zdaj na poti opazite smerokaze in tudi, če zaradi morebitnih ovir skrenete z začrtane poti, z novimi smerokazi poiščete novo pot do doma. Tudi če vam kdo vzame prednost na cesti, se morda jezite nanj in kričite, vendar tokrat je vaš cilj priti domov pomembnejši, zato vašo pozornost hitro preusmerite nazaj na vašo pot. Tudi če je že zelo pozna ura in začne močno deževati, vztrajate in počasi vozite proti domu. Ko v zgodnjih jutranjih urah pridete domov, spoznate, da bi lahko drugače reagirali v nekaterih situacijah, da bi lahko bolje izkoristili včerajšnji dan. Pa vendar, ugotovite, da ‘včeraj’ je preteklost, ki je ne morete spremeniti, lahko pa spremenite pogled nanjo in se zahvalite včerajšnjemu dnevu za lekcijo ter si postavite cilj za nov dan, ki je pred vami. Tokrat merljiv in specifičen; takšen, ki vas bo navdihnil, da mu sledite.

Ni vam treba čakati na novo leto v koledarju – zdaj lahko začnete vaše novo leto, vaše novo življenje. Spremenite pogled na preteklost. Nehajte brezciljno tavati naokoli in zapravljati čas, ki vam je dan. Vaše novoletne zaobljube preoblikujte v merljive cilje in zaživite življenje, ki si ga zares želite.

Dr. Aleksander Šinigoj

 

P.S.: Če želite vaše novoletne zaobljube spremeniti v vaše sanjsko življenje že danes, se prijavite na Certificiran in licenciran NLP Praktik, kjer se boste naučili kako upravljati z vašimi mislimi in spreminjati vaše nezavedne vzorce vedenja ter programirati vaš um, da boste hitreje dosegali vaše cilje in se pri tem še zabavali.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
X